Xxtra Blanke Lak Transparant

Binnen : zwembaden * sauna * keukens * badkamers
Buiten : schrijnwerk * tuinmeubilair * boten * natuurlei * bestrating

De sterkste van alle ééncomponent lakken die droog is na minuten en uitgehard na 16 uren voor de bescherming van binnen en buiten oppervlakken.
Deze nieuwe, watergedragen, crosslinked PU blanke lak is dé één-component met de hoogste bescherming die ooit ontwikkeld werd.

Hoge UV-blokkering en absorptie verminderen de verkleuring en veroudering van de oppervlakken. Biociden beschermen tegen meeldauw, schimmel en zwammen.

Voorbehandeling :
Zorg ervoor dat het te behandelen oppervlak vrij is van vuil, olie, was en vet. Terpentine (white spirit) wordt aanbevolen om te ontvetten.
Wanneer het oppervlak gereinigd is met water op onbehandeld hout zal de houtvezel opharen.
Het oppervlak moet dan geschuurd worden en gereinigd met een stofzuiger alvorens te behandelen. Nieuw geschilderd hout moet eerst worden opgeschuurd om hechting te krijgen. Xxtra Blanke lak mag niet aangebracht worden op niet uitgeharde olieverf want dan gaat het verkleuren.
Oude verflagen waar de volgende lagen kunnen mislukken, moeten worden verwijderd met een afbijtmiddel of heteluchtpistool vervolgens schuren en reinigen alvorens te lakken.
Bij aanbrengen op watergedragen verf kunnen door de onderlaag vlekken zichtbaar worden.
Wij raden aan om een geschikte grondverf aan te brengen.

Toepassing :
Xxtra Blanke lak kan aangebracht worden met een kwast, spuitpistool of verfroller.
Breng 3 lagen aan. Op zachthout, lichtjes opschuren tussen de lagen bij opharing. Laat 2 uren drogen tussen 2 lagen en 24 uren na de laatste laag voor ingebruikname.
Niet aanbrengen bij temperatuur lager dan 5°C en bij hoge luchtvochtigheid. Lage temperaturen zullen de uitharding vertragen.
Op nieuw zachthout en op poreuze oppervlakken breng eerst een laag verdund met 10% water aan. Lichtjes schuren tussen de lagen om de opharing van de vezels weg te halen.

Voor een matte afwerking met een hogere bescherming en een hogere vlekbestendigheid breng 3 lagen van Xxtra Blanke lak zijdeglans aan en werk af met 1 laag Xxtra Blanke lak extra mat.
Dit zal een lichtjes helderdere afwerking geven dan wanneer enkel de Xxtra Blanke lak extra mat gebruikt wordt.

Eik :
De open nerven structuur van eik zal de filmvorming van de Blanke Lak tegengaan. Daarom is het zeer belangrijk dat de nerven goed gevuld zijn alvorens een volgende laag aan te brengen.
Eik is niet zo weerbestendig als olieachtige hardhoutsoorten en heeft daarvoor een betere bescherming nodig. De grote open nerven maken dit probleem nog groter, omdat ze een opening bieden voor waterinsijpeling. Blauwachtige schimmelsporen zijn op ongeveer elk hout aanwezig en zullen geactiveerd worden door vocht. Een ander probleem met eik is het hoge tanninegehalte. Indien het hout niet goed is afgesloten, kan water (regen) de tannines uit het hout wassen en zo vlekken en verkleuring nalaten op de omliggende delen (stenen, patio’s, etc).
Voorbehandeling volgens de juiste vochtigheid is zeer belangrijk. Als de eik boven de vochtigheidsgehalte van 12-20% is zal er extreme beweging ontstaan in het evenwicht ervan. Daardoor kan het hout en de beschermingslaag splitsen tot op het bloot hout zodat er een weg vrijkomt voor waterindringing en snelle achteruitgang van de bescherming.

Als dit gebeurt, moet er onmiddellijk actie ondernomen worden door het oppervlak te reinigen en voldoende nieuwe lagen aan te brengen om zo de barsten en spleten op te vullen.

Opgelet
Intensieve blootstelling aan zonlicht zal geleidelijke vervaging van de houtkleur veroorzaken.
Een voorbehandeling met Polyvine Beits is aanbevolen voor deze delen om vervaging te voorkomen. Harsen zullen door de laklaag bloeden bij zachte houtsoorten.

Onderhoud :
Inspecteer jaarlijks op tekenen van slijtage of beschadiging. Goed opletten dat er geen water kan indringen. Een onderhoudslaag moet aangebracht worden om de 1 tot 3 jaar op blootgestelde gebieden en om de 3 tot 4 jaar op beschutte gebieden.

Onbehandeld en verweerd hout :

Onbehandeld hout kan verontreinigd worden tijdens de voorbereiding of in de werkplaats. Verweerd hout kan al verontreiniging op het oppervlak hebben. Alle verontreinigingen en freeswerk moeten verwijderd worden door te schuren met schuurpapier met korrel 80/120 op verticale en 60/80 korrel op horizontale oppervlakken.

Schimmels, pollen of sporen die niet verwijderd werden en onder de Vernis/Lak blijven zitten, zullen maken dat het oppervlak verkleurt bij blootstelling aan vocht. Alle hout moet behandeld worden met een houtrot en schimmel product zoals aangegeven door de fabrikant.

Reeds geverfd hout :
Verwijder de oude verflaag met schuurpapier met korrel 60/80. Zorg dat het oppervlak droog en stofvrij is en volg daarna de instructies onder “Onbehandeld en verweerd hout”.

Voorbehandeling :
Vul voor het aanbrengen van de Vernis/Lak alle verbindingen, scheuren en nagelgaten met een polyurethaan of acrylvulmiddel van goede kwaliteit.

Verbruik : 10-20 m2 per liter.
Droogtijd : 30 minuten tot 1 uur
Overschilderbaar : 1-2 uren
Uitharding : 16 uren bij ideale weersomstandigheden. Wacht 48 uur om vb. meubels te verplaatsen en enkele dagen om de tapijten terug te leggen.

Reinig kwasten en materialen in een warm sopje. Veeg overtollig product weg met een vochtige doek. Gedroogd product kan enkel verwijderd worden met een afbijtmiddel. Werp geen overtollige Lak in de gootsteen.

Film eigenschappen:
Droge film : zijdeglans en extra mat
Droging : +/- 30 min bij 20°C / 65% RV lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid vertraagd de droging
Uitharding: +/- 16 u bij 20°C / 65% RV
Hardheid : +/- 150sec Konig test
Niet vergelend
Ontvlambaarheid : geen brandgevaar

Verpakking : 100ml, 1L , 4L

Gezondheid, Veiligheid, Milieu, Stockage

Ongevaarlijk. Goed ventileren. Buiten bereik van kinderen en dieren houden. Bij contact met de ogen: onmiddellijk uitwassen met warm water. Restanten niet in de gootsteen of de riool gieten. Het materieel kan gereinigd worden met zeep en water vooraleer de deklaag droog is.
Bescherm tegen extreme temperaturen tijdens stockage en toepassing.

Niet gebruiken onder 5°C.

De hiervoor vermelde informatie is correct volgens onze vaststellingen. Omdat omstandigheden en toepassingen niet door ons gecontroleerd kunnen worden, kunnen wij geen enkele waarborg geven. Wij raden u aan de geschiktheid van het product te proberen op een test-zone alvorens te starten met de eigenlijke toepassing.